STAGE LOPEN BIJ RECLASSERING NEDERLAND
Een veiliger samenleving. Dat wil elk weldenkend mens. De reclassering maakt daar werk van. Letterlijk en figuurlijk. Een bijzondere manier van werken. Betrokken, maar ook streng. In het belang van de samenleving. Politici, politie, officieren van justitie, rechters, gemeenten, maatschappelijke opvang, het gevangeniswezen, slachtofferorganisaties: allemaal willen ze misdaad voorkomen. De reclassering werkt met hen allemaal samen om daders niet opnieuw in de fout te laten gaan. Door werkstraffen, diagnose, advies, controle, begeleiding en training. Werken bij Reclassering Nederland is dynamisch, informeel en professioneel.
Kans
Een stage is een uitgelezen kans om kennis te maken met onze beroepspraktijk. Het stelt je in staat om theorie toe te passen, kwaliteiten aan te scherpen en belangrijke ervaring op te doen. Wij investeren graag in onze toekomstige collega’s. Omgekeerd dragen onze stagiaires bij aan nieuwe inzichten en input.
Uiteenlopende stages
Je kunt bij Reclassering Nederland stage lopen in diverse functies en op locaties in het hele land. Zowel op de regionale units, regiokantoren als op het landelijk kantoor. Behalve hbo zijn er ook mbo-stageplaatsen, voor bijvoorbeeld administratieve functies en functies in de werkstrafunits. Voor zogenaamde snuffelstages heeft Reclassering Nederland geen mogelijkheden.
Relevante opleidingen
Je bent welkom als je een van de volgende opleidingen volgt: social work, maatschappelijk werk en dienstverlening, sociaalpedagogische hulpverlening, sociaal Juridische dienstverlening, toegepaste psychologie, rechten, criminologie en/of psychologie. Maar WO-studies kunnen ook, zoals criminologie of psychologie.
Overige stages:
Stageplekken
Wij melden vacante stageplaatsen aan bij de opleidingen. Je kunt ook zelf bij ons op zoek gaan naar een stageplaats. Raadpleeg daarvoor het stageoverzicht.
Solliciteren
Op het overzicht klik je op de stage van je keuze. Via de sollicitatiebutton kom je bij het sollicitatieformulier. Door deze in te vullen kom je terecht in onze selectieprocedure.
Selectieprocedure
De procedure die volgt, bestaat in de eerste plaats uit een zorgvuldige briefselectie. Zijn er meer gegadigden dan beschikbare stageplaatsen, dan kiezen we op basis van motivatie. Springt die van jou eruit, dan word je uitgenodigd voor een (selectie)gesprek met een van onze stagecoördinatoren. Die geeft je de gelegenheid om jouw motivatie toe te lichten. Uiteraard kun je ook vragen stellen over de organisatie of de stage. Bij de selectieprocedure hoort een assessment. Daarin wordt gekeken of je over het vereiste denkniveau (hbo-5) beschikt. Doorloop je de procedure positief, dan ben je normaal gesproken aangenomen en word je verwelkomt als stagiaire.
Stageovereenkomst
Als je stage bij ons loopt ontvang je een stageovereenkomst. Ook informeren we je over praktische zaken zoals werktijden, opnemen verlofdagen en de procedure ziekmelding.
Introductie
De stageperiode begint met een introductieprogramma, dat plaats vindt op ons landelijk kantoor in Utrecht. Je wordt tijdens dit programma geïnformeerd over de organisatie en de reclasseringstaken.
Vergoeding
De stagevergoeding bedraagt € 275 bruto per maand bij een 32-urige werkweek. Bij een parttime dienstverband wordt de stagevergoeding naar rato toegekend.
Vakantie-/verlofdagen
Je krijgt verlof naar rato conform CAO RN. Het aantal vakantiedagen is afhankelijk van de duur van de stageperiode. De CAO Reclassering Nederland is hierbij leidend en niet wat de desbetreffende school hanteert. De verlofuren houd je samen met jouw leidinggevende bij. Verwerking in ons digitale personeelssysteem “InSite” is helaas niet mogelijk. De verlofuren dien je op te nemen tijdens jouw stageperiode. Niet opgenomen verlofuren worden na de stageperiode niet gecompenseerd met enige vergoeding.
Ziekmelding
Bij ziekte dient de stagiair(e) zich ziek te melden bij de stagebegeleider en de unitmanager van de regio. De ziekmelding wordt voor 09.00 uur gedaan. Bij ziekte langer dan 1 dag, dient de stagiair(e) de stagebegeleider dagelijks op de hoogte te houden van de stand van zaken. De ziekmelding dient de leidinggevende en de stagiaire zelf bij te houden. Registratie in InSite kan niet. Indien de stagiair(e) meer dan 5 ziektedagen heeft gehad, wordt de stageperiode verlengd met het aantal ziektedagen die de stagiair(e) boven dit vastgestelde aantal heeft gehad.
Stagevergoeding
De opzet en inhoud van de meest voorkomende stage; een aankomend reclasseringswerker, derdejaars:
1. Je volgt een introductieprogramma
Dit programma is ontwikkeld door de stagecoördinatoren en wordt door alle stagiairs gevolgd. Je krijgt een beeld van alle reclasseringswerkzaamheden.
2. Je verkent het werkveld
Legt contacten met netwerkpartners, b.v. politie, parket, gevangenis, verslavingsreclassering, enz.
3. Je volgt het zelf samengestelde stagewerkplan
Hierin zijn de inhoudelijke doelen omschreven die je met het volgen van de stage wil bereiken en welke weg je daartoe wil bewandelen. Stagiair, opleiding en organisatie leveren daar bijdrage aan het stagewerkplan.
4. Je doet ervaring op met specifieke taken
Je maakt kennis met de verschillende aspecten van het reclasseren. Geleidelijk raak je tijdens de stage vertrouwd met belangrijke methodieken en beroepsvaardigheden. Je verkent het werkveld en komt in aanraking met ketenpartners, als verslavingsreclassering, politie, parket en gevangenis. Word je voorbereid op de functie van reclasseringswerker, dan bekwaam je je intensief in de taken diagnose-advies en toezicht. In dat geval leer je werken met het cliëntvolgsysteem IRIS en het diagnostisch instrument RISC.
Tussenevaluatie
Halverwege de stageperiode vindt een tussentijdse evaluatie plaats. Het doel daarvan is vaststellen in welke mate aan de wederzijdse verwachtingen wordt voldaan. Het is een moment om afspraken te maken of bij te stellen voor het volgende deel van de stage.
Eindbeoordeling
Tegen het einde van de stageperiode ontvang je van jouw stagecoördinator een schriftelijk onderbouwde beoordeling. Daarin komen, afhankelijk van het door de opleiding aangeleverde format, onderwerpen aan bod als jouw beroepshouding, samenwerking met anderen, de mate van zelfstandigheid en het kwalitatieve en kwantitatieve werkniveau. Jouw stagecoördinator adviseert Reclassering Nederland ook of jij een geschikte kandidaat bent voor een (toekomstig) dienstverband. Dit advies wordt, samen met het beoordelingsverslag bewaard in het personeelsdossier van Reclassering Nederland.